Kan je kettlebells gebruiken voor conditie

Kettlebells zijn een fantastische fitness tool maar om de een of andere reden ben je voor of tegen de kettlebell. Kettlebells vervangen geen specifieke trainingen zoals lopen, fietsen roeien, … maar zijn een zeer goede uitbreiding op je specifieke trainingen. Als je geen sport doet is kettlebell training voor conditie wel een goede keuze juist doordat het conditie, kracht en lenigheid gaat combineren. Om een eenzijdige routine te doorbreken kan je body weight of lichaamsoefeningen toevoegen.

Kettlebell Training Voor Conditie Opbouw

Dus als jij ook met de vraag zit of je de kettlebell kan gebruiken voor cardiotraining dan is het antwoord ja, maar er zijn wel enkele aandachtspunten aan verbonden.

Cardiotraining hoeft niet intensief te zijn maar het helpt wel om de trainingstijd te drukken. Een uurtje wandelen zal niet dezelfde intensiteit hebben als een uurtje joggen. Iemand die een dag op bureel zit zal niet dezelfde inspanning geleverd hebben als een dag fysieke arbeid op een bouwwerf bijvoorbeeld.

Hier enkele voorbeelden van intensiteit.

  • Wandelen op vlakke weg : hartslag zal niet veel hoger liggen dan in rust
  • Wandelen met een zware boodschappentas : hartslag zal iets stijgen omdat je hier een last moet gaan verplaatsen
  • Een trap naar boven nemen : hartslag zal ook iets stijgen doordat je hier je lichaamsgewicht naar boven moet brengen

Dit zijn enkele voorbeelden waar we met een kleine wijziging de intensiteit verhogen zonder gekke dingen te gaan doen. De aandachtspunten liggen in de intensiteit die je er wil insteken en niet hoe spectaculair de oefening is. Dit is een van de grootste fouten in training. We maken het spectaculair dan zal het wel goed zijn terwijl de basis nog niet of onvoldoende aanwezig is.

Ja, je kan kettlebell training voor conditie gebruiken

Hier hebben we enkel nog maar gesproken over de intensiteit van de oefening. Een ander punt is hoe enthousiast jij bent om de oefeningen of workout uit te voeren. Bijvoorbeeld als jij enkele kilo’s wil afvallen voor de zomer en je krijgt een loopschema waar je 3 à 4x per week een uur moet lopen maar je loopt niet graag. Dan zal je motivatie (intensiteit) niet groot genoeg zijn om de gewenste resultaten met dit programma te behalen. Als jij liever een halfuur of uur op een rustige manier zware gewichten wil verplaatsen in plaats van dit tegen de klok te doen kan je intensiteit lager zijn maar je zal altijd een degelijke training gedaan hebben.

Een bepaalde training met of zonder gewichten kan wel effectief zijn maar het resultaat van een programma zal ook afhankelijk zijn van hoe graag jij dit soort oefeningen of workouts doet. Hier spreken we over kettlebell training voor conditie en eventueel uit te breiden met body weight oefeningen.

Voor personen die een specifieke sport beoefenen kan conditie training helemaal anders ingevuld worden op basis van de kwaliteiten nodig om in die sport te presteren. Een bokser heeft een andere conditietraining nodig dan een voetballer of een marathonloper.

Als je plezier beleefd aan je intensieve training komt het resultaat vanzelf

Geef de kettlebells een kans. Laat je bijstaan door een ervaren persoon of gecertificeerde trainer om dit kunstje goed aan te leren. Wie weet is het iets voor jou, misschien ook niet maar wat je geleerd hebt kan je zeker ook in het dagelijkse leven of voor andere trainingen gebruiken. Nadat je dit eens getest hebt kan je voor jezelf beslissen om hiermee verder te doen of niet. Naast een effectieve conditie training is het ook belangrijk dat je plezier beleefd in wat je doet.

Met de basis van kettlebell zal je merken dat de oefeningen gelijkenis vertonen met het gewichtheffen. Hier leer je om je volledige lichaam in te zetten tijdens het trainen wat de intensiteit gevoelig verhoogt.

Als je gewoon bent om krachttraining te doen kan je er eens voor kiezen om een groot volume in je trainingsprogramma te steken. Dit kan helpen om plateaus te doorbreken. Een uitdagend gewicht, geen lonende rustperiode en met een goede vorm de training afwerken.

Op deze manier kan cardio helpen om je kracht naar een hoger niveau te tillen en het zal er ook voor zorgen dat de vetverbranding op gang komt.

Een bokser heeft andere cardiotraining nodig dan een marathonloper

Het probleem is dat als je over cardiotraining spreekt iedereen dadelijk denkt aan de loopband, crosstrainer, fietsen enz. maar met een kettlebell training voor conditie kan je ook aan de slag. Als je snel verveeld bent kan je body weight oefeningen toevoegen of andere krachttoestellen in de strijd gooien voor een strak lichaam en meer uithouding.

Zo, hier heb je nog een voorbeeld van een kettlebell training voor conditie. Ga ermee aan de slag op de juiste manier en je zal merken dat je uithoudingsvermogen door het dak gaat. Laat de loopband even voor wat het is, geen crosstrainer of stepper maar puur kettlebell en body weight training. Je zal merken dat je krachtiger bent maar je uithoudingsvermogen zal ook een boost krijgen.

De Kettlebell Snatch Challenge

Het doel is om in deze korte trainingsperiode zoveel mogelijk snatches uit te voeren als mogelijk met een goede vorm. Als oefening gebruiken we de snatch en als trainingsprotocol de laddertraining.

We starten met 1 snatch links en daarna 1 snatch rechts, dan 2 snatches links en 2 snatches rechts, dan 3 links enz. tot je voelt dat de grip het aantal herhalingen niet meer kan volmaken. Op dat moment keer je terug naar 1 en start je van voor af aan. Doe dit zolang je kan zonder de kettlebell op de grond te zetten.

Als beginner is het van belang dat je de oefeningen uitvoert met een goede vorm. Als je vermoeid geraakt gaat je vorm achteruit en bestaat de kans dat je ergens gaat compenseren om die vermoeidheid op te vangen. Daarom is het belangrijk om van bij de start een goede basis te hebben om steeds op terug te vallen.

Bij het volgen van een (gepersonaliseerd) schema is vorm en uitvoering zeer belangrijk omdat deze parameters zorgen voor het resultaat dat jij zal halen bij je trainingsprogramma. Daarom is het af en toe eens goed om met kleine stapjes vooruitgang te boeken en eens terug te gaan naar de basis. Wanneer je twijfelt over je gezondheid is het goed om langs de huisarts te gaan alvorens te starten met (intensieve) trainingen.

Door iets op regelmatige basis te herhalen (met goede vorm maar ook met slechte vorm) wordt je lichaam geprogrammeerd. Zorg ervoor dat je weet wat je doet of laat je goed begeleiden van bij de start. Veel plezier en bij vragen mag je me gerust mailen.