Kettlebell geschiedenis

Als we naar de Kettlebell geschiedenis kijken dan wordt deze kanonskogel met handvat al enkele eeuwen gebruikt als tool om kracht en uithouding mee te ontwikkelen. De oorsprong ervan is een beetje giswerk, maar in het oude Griekenland is er bewijs gevonden van het gebruik van een kettlebell. Het zou een bal zijn van maar liefst 143kg.

In de 18e eeuw krijgt het woord girya (kettlebell)  zijn plaats in het Russische woordenboek. Tot op deze moment zou de girya enkel gebruikt worden als tegengewicht om granen en goederen te wegen. Tijdens de jaarlijkse festiviteiten willen enkele trotse mannen laten zien hoe sterk ze zijn en ze tillen en slingeren met deze girya in het rond. Al snel wordt duidelijk dat deze bal ook zijn nut heeft op gebied van kracht en gezondheid.

Eind van de 19e eeuw reisde Dr. Vladislav Kraevsky doorheen Europa op zoek naar informatie en nieuwe manieren van fysieke training voor atleten. Weer in Rusland aangekomen, introduceerde hij oefeningen met kettlebells en barbells. Op 10 augustus 1885 werd onder toezicht van dr. Kraevsky een trainingszaal geopend met gewichten. In de eerste plaats werd de aandacht gericht op spieropbouw. Er werden 3 trainingen per week gehouden met oefeningen zoals presses, snatch, clean en jerk. De aandacht ging naar de hoeveelheid gewicht, correcte uitvoering, ademhalingstechnieken en getest op trainingsmethoden die het uithoudingsvermogen verbeterden.

Begin 20ste eeuw vond men de sterke man terug in het circus en op kermissen over de hele wereld. Sterken mannen zoals Arthur Saxon, Edgar Mueller en Eugene Sandow trainden met kettlebells op de traditionele Russische manier. Zo werd de kettlebell aan een groter publiek kenbaar gemaakt. Door het uitbreken van de wereldoorlog verdween de kettlebell weer op de achtergrond maar niet in Rusland. Trainen met de kettlebell werd enorm populair en in het bijzonder bij Olympische atleten en de militairen.

In Rusland zijn de kettlebells een symbool van kracht en worden door de militairen nog steeds gebruikt om kracht en uithouding te testen (P. Tsatoulie 2006). In 1981 heeft de Russische overheid, op basis van de kettlebell geschiedenis en de bewijzen van zijn nut, een programma opgezet om de gezondheidskosten te verminderen. In 1985 was het eerste nationale kampioenschap kettlebell van Rusland in Lipetsk.

De weg naar het westen

Eind van de 20ste eeuw heeft de kettlebell zijn weg gevonden naar het westen. In 1998 was het Pavel Tsatouline, oud militair en trainer, die een artikel schreef om het gebruik te promoten bij atleten. Het artikel werd zo goed onthaald dat Dragon Door Publication Tsatouline benaderde om workshops kettlebell te geven in Amerika. Tegenwoordig zijn er verschillende organisaties waar je als trainer terecht kan om een programma te volgen voor de kettlebell technieken aan te leren.

Kettlebell sport

Vanaf het begin van de kettlebell zijn er altijd competities geweest tussen wie de sterkste is en wie het meeste uithoudingsvermogen heeft. In 1948 was er de eerste officiële wedstrijd. In 1962 werden er regels uitgeschreven en in 1974 werd kettlebell officieel erkend als sport. In 1985 werd een comité opgericht met officiële regels en werd het eerste nationaal kampioenschap gehouden in Lipetsk. In 1989 werd de 10 minuten regel ingebouwd en de long cycle was geboren.

De Kettlebell Geschiedenis

Vandaag de dag is de kettlebell sport, ook gekend als girevoy, wereldwijd bekend voor zijn kracht en uithouding. In de competitie zijn er 3 hoofdproeven en die zijn de Jerk, Long Cycle (Clean en Jerk) en de Snatch. Elke proef heeft een tijdslimiet van 10 minuten.

De Jerk wordt uitgevoerd met 2 kettlebells. De deelnemer moet met een Clean de kettlebells naar de borst brengen en dan zoveel mogelijk Jerks doen in 10 minuten zonder de bal neer te zetten. Bij de Long Cycle (Clean en Jerk) moet elke Jerk voorafgegaan worden door een Clean.

De Snatch wordt met één kettlebell uitgevoerd. De professionele mannelijke atleten gebruiken een 32kg kettlebell en de vrouwelijke atleten een 24 kg en elke deelnemer krijgt ook een jurylid om erop toe te kijken dat elke herhaling correct uitgevoerd wordt tot de laatste seconde van deze 10 minuten wedstrijd.

Kettlebell en Gewichtheffen

De basis oefeningen die uitgevoerd worden tijdens de kettlebell training vind je ook terug in het gewichtheffen zoals de Clean, Press, Front Squat, Snatch, … Het verschil met de kettlebell is dat bij het gewichtheffen een barbell wordt gebruikt en beide kanten (links en rechts) betrokken zijn bij de actie.

Zowel het gewichtheffen als de kettlebell hebben zijn voor- en nadelen. Een barbell kan je beter evenwicht houden terwijl je bij een kettlebell links of rechts gaat isoleren. Met een kettlebell daarentegen is het moeilijker om zwaardere gewichten te verplaatsen. Maar beide sporten kunnen complementair zijn met elkaar. In Rusland wordt bij krachtsporten de kettlebell nog steeds ingezet om de zwakkere kant extra te trainen en deze disbalans weg te werken.

België heeft ook successen gekend in het gewichtheffen.

  • Serge Reding (23 december 1941 – 28 juni 1975) was een Belgisch gewichtheffer. Hij werd geboren als Serge Yvan Arthur Gérard en was een super zwaargewicht van 140kg. Tijdens de Olympische spelen van 1968 in Mexico won hij de zilveren medaille en werd dat jaar ook verkozen tot sportman van het jaar. Een jaar later, in 1969 kreeg hij de nationale trofee voor sportverdienste. Serge Reding is op 33 jarige leeftijd gestorven ten gevolge van een hartaanval.
  • Tom Goegebuer (27 maart 1975) is een Belgisch gewichtheffer. In 2009 werd hij Europees kampioen in de gewichtsklasse tot 56kg en kreeg dat jaar ook het Vlaams Sportjuweel. Hij heeft meegedaan aan 16 Europese kampioenschappen met 1 overwinning, 7 wereldkampioenschappen en 2 Olympische Spelen (2008 en 2012). Als je meer wil weten over gewichtheffen of opgeleid worden in het gewichtheffen kan je hem contacteren via de website : www.newtom.be.